
Bahan-bahan
2 ketul ayam
1 sudu teh serbuk cili
1 sudu madu
1 sudu perahan limau
Garam dan gula secukup rasa
1 sudu teh serbuk cili
1 sudu madu
1 sudu perahan limau
Garam dan gula secukup rasa
Bahan A (dikisar)
5 biji cili merah
1 batang serai
1 cm kunyit
5 biji bawang merah
5 biji cili merah
1 batang serai
1 cm kunyit
5 biji bawang merah
Bahan B (disangai dan ditumbuk)
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh lada hitam
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh lada hitam
Cara Membuat
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar serta bahan tumbuk hingga naik baunya.
2. Masukkan serbuk cili dan perahan limau lalu digaul sebati.
3. Perasakan dengan madu, garam dan gula secukupnya.
4. Perapkan ayam bersama perapan tadi selama ½ jam sebelum dibakar hingga masak.
5. Hidangkanlah ayam bersama air asam serta sambal belacan dan dimakan bersama nasi.
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar serta bahan tumbuk hingga naik baunya.
2. Masukkan serbuk cili dan perahan limau lalu digaul sebati.
3. Perasakan dengan madu, garam dan gula secukupnya.
4. Perapkan ayam bersama perapan tadi selama ½ jam sebelum dibakar hingga masak.
5. Hidangkanlah ayam bersama air asam serta sambal belacan dan dimakan bersama nasi.
Tips
1. Selain madu dicampurkan bersama bahan perapan, madu juga boleh disapu apabila ayam separuh masak dan dibakar semula hingga masak.
1. Selain madu dicampurkan bersama bahan perapan, madu juga boleh disapu apabila ayam separuh masak dan dibakar semula hingga masak.
No comments:
Post a Comment