Tuesday, 14 October 2014

Mee Rebus Johor

                                          



BAHAN-BAHAN KUAH MI REBUS JOHOR :
1.5 tulang lembu (gear box), cuci bersih*
2 inci halia, hiris*
4 ulas bawang putih*
6 liter air*(*direbus 2 jam)
700 gram daging batang pinang, hiris nipis, cuci dan toskan
800 gram keledek oren, rebus dan lecek halus (boleh ganti dengan kentang)
3 1/2 camca besar rempah kari daging (baba's)
2 biji tomato, belah 4 setiap 1
2 batang serai, diketuk
1 inci lengkuas, diketuk
3 camca besar tauco, tumbuk halus
3 camca besar cili kisar
100 gram udang kering, rendam 10 minit, tos dan kisar halus
1 cawan kacang tanah, disangrai, buang kulit dan tumbuk halus
3 camca besar gula melaka
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya

BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-)
3 biji bawang besar 
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia

BAHAN-BAHAN LAIN :-)
2 kg mi kuning, cuci dan celur 30 saat, toskan
Telur rebus secukupnya, belah 2 setiap 1
Tauhu, digoreng dan hiris 
Taugeh, dibersihkan, siram dengan air panas dan toskan
Hirisan daun sup/ daun bawang
Hirisan cili merah/cili hijau
Bawang goreng secukupnya
Limau kasturi secukupnya, dibelah 2 setiap 1
Tepung rangup (optional)

CARA MEMBUATNYA :

  1. UNTUK KUAH MI REBUS : Panaskan minyak dalam periuk (anggaran 1 cawan). Tumis serai dan lengkuas hingga harum, kemudian masukkan cili kisar dan tauco, masak hingga garing. Sementara itu, bancuh rempah kari dengan bahan2 kisar halus, kacau hingga menjadi pes. Masukkan ke dalam periuk, masak hingga naik minyak. Guna api kecil dan kacau selalu.
  2. Masukkan udang kering kisar dan daging. Kacau rata, masak sekejap hingga daging kecut. Tuang air rebusan tulang lembut bersama dengan tulang2nya sekali. Kacau rata dan biar mendidih (tambah air jika perlu). Masukkan keledek yang dilecek tadi, kacau perlahan dan masak dengan api sederhana. Tambah gula melaka dan biar seketika.
  3. Tambah kacang tanah tumbuk dan tomato, kacau rata. Perasakan dengan garam secukupnya, dan jika kurang manis, masukkan sedikit gula pasir (biasanya mi rebus agak manis sedikit, tapi bukanlah manis seperti pengat, anda pandai2 lah agak, ikut selera masing2). Masak hingga kuah kelihatan pekat (boleh juga masukkan bancuhan tepung gandum ke dalam kuah untuk lebih pekat, caranya 1 atau 2 camca besar tepung gandum + 1/2 cawan air, kacau rata dan masukkan ke dalam kuah. Kacau dan masak hingga pekat). Rasa dan jika ok boleh matikan api.
  4. UNTUK MI REBUS JOHOR : Masukkan mi secukupnya ke dalam mangkuk sesuai, Tuang kuah mi rebus secukupnya. Letak taugeh, tauhu goreng, hirisan cili merah/cili hijau, hirisan daun bawang/daun sup, tepung rangup, telur rebus dan belahan limau kasturi. Kalau suka anda boleh renjiskan sedikit kicap lemak manis JALEN sebelum dihidangkan...Sedap dimakan panas..

No comments:

Post a Comment